COLUMN – Het zijn goede weken voor Henk en Ingrid, overal ter wereld. Eindelijk wordt er naar ze geluisterd. Leuk en aardig, maar er wordt een hoop lucht beloofd.
Opiniepeilers reflecteerden er de afgelopen dagen behoorlijk op los: de boze, blanke man (en vrouw) is in het Westen te lang onderschat en genegeerd, met alle gevolgen van dien.
Uitspraken van Donald Trump, brexiteer Boris Johnson, maar ook de PVV en 50Plus in Nederland klinken deze groep kiezers als muziek in de oren. Ze weten een snaar te raken bij de groepen die het gevoel hebben dat ze genegeerd zijn en dat gemaakte beloftes niet zijn waargemaakt.
Wat dat laatste betreft, werd het de afgelopen dagen maar weer eens duidelijk dat Donald Trump, 50Plusser Corrie van Brenk en Boris Johnson ook maar gewoon politici zijn.
Boris Johnson belooft zijn kiezers een Brexit waarbij het Verenigd Koninkrijk gewoon kan blijven handelen binnen de Europese interne markt. Maar dat kan helemaal niet, zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem maandagavond op de Britse televisie.
Volgens Dijsselbloem is Johnson onrealistisch, en daar heeft hij gelijk in. Om zo’n deal voor elkaar te krijgen is er politieke wil nodig. En die ontbreekt totaal bij de overige EU-regeringsleiders.
Ze zien de bui al hangen; als Groot-Brittannië zomaar mag uitkiezen welke rechten en plichten ze wel of niet willen, begint iedereen straks over een heronderhandeling en is het einde van de EU in zicht. Er zijn maar weinig lidstaten die daar zin in hebben.
Donald Trump, redder van fabrieksarbeiders
Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan beloofde Donald Trump tijdens zijn verkiezingscampagne de verhuizing van airco-fabrikant Carrier te stoppen. Het Amerikaanse bedrijf is van plan de fabriek in Indianapolis te verplaatsen naar Mexico, waardoor zo’n 1.400 medewerkers hun baan zullen verliezen.
Geen sprake van, zei Trump tijdens zijn campagne. Hij gaat er hoogstpersoonlijk voor zorgen dat Carrier in de VS blijft. En zo niet, dan belooft hij importheffingen van 35 procent op de producten van Carrier, zodat het bedrijf snel inziet dat ze beter in Amerika hadden kunnen blijven.
Vrijdag liet Carrier weten door te gaan met de verhuizing.
Nu is het aan Trump om zijn belofte waar te maken. Dat dat daadwerkelijk gebeurt, is onwaarschijnlijk. Importheffingen gelden doorgaans voor soorten producten, zoals bijvoorbeeld wijn uit Europa, of vlees uit Spanje. Niet voor producten van een specifiek bedrijf.
Als Trump de daad bij het woord wil voegen, betekent dat hij bovendien eerst uit een aantal verdragen en handelsakkoorden moet stappen, zei de Amerikaanse hoogleraar rechten James Nehf eerder.
Goocheltrucs van 50Plus
In Nederland moeten zelfs statistieken wijken voor de populaire plannen van politici. Ouderenpartij 50Plus wil graag de pensioenleeftijd weer verlagen naar 65 jaar. Om dat plan kracht bij te zetten, beargumenteerde de partij deze week dat het wel meevalt met de sterftecijfers. De gemiddelde levensverwachting is namelijk weer dalende!
Voor pasgeborenen in 2015 is de gemiddelde levensverwachting inderdaad ietsje pietsje lager (0,1 jaar) dan uit het jaar daarvoor… door een tijdelijke griepgolf.
Feit blijft dat de gemiddelde levensverwachting in de afgelopen decennia met 10 jaar hoger is geworden, en dat het verzorgen van al die ouderen geld kost. Door dat soort statistieken in twijfel te trekken met irrelevante informatie, wordt het beeld geschetst dat hun pensioenplannen een stuk makkelijker kunnen worden doorgevoerd dan daadwerkelijk het geval is.
Verbroken beloftes
Dat politici als Van Brenk, Trump en Johnson onderwerpen aan de man brengen die (te?) lang niet zijn gehoord, is prima. Maar het zijn niet de verlossers die een einde maken aan verbroken beloftes in de politiek. Integendeel.
Net als de gevestigde orde waar zij tegenaan schoppen, maken Trump, Johnson en hun Nederlandse varianten beloften die zij nooit zullen kunnen waarmaken. Soms zal dat achteraf blijken, maar ook nu al zijn er genoeg plannen waarvan vooraf gezegd kan worden dat dat nooit gaat gebeuren.
Trap er niet in!